Big changes, dramatic results

We’ve just completed the first phase of this renovation in West Chester, and I’m excited to share the changes so far.  In the foyer, we went big and bold with a new, 60″ diameter light fixture in crystal and nickel.  To add to the drama, we painted the walls a medium green/gray, added a beefy crown molding and decorative boxes with a silvery damask paper inside.  We will finish off the space with a silver-leafed chest and a new rug.  (Will post when the chest comes in).

Screen Shot 2017-07-07 at 8.54.19 PM

Foyer-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.50.13 PM

Foyer-After

 

In the family room, we added a window to balance the architecture.  We modernized the fireplace by removing the raised hearth and installing stone from floor to ceiling.  We added a beam to the ceiling, and replaced the fan with a simple chandelier.  The large wall was outfitted with large boxes and a gray linen paper.  Simple, sheer blue/gray drapes were hung to soften the look and make the room more cozy.  Our plan is to fill the room with new furniture pieces that better fit the size of the space.

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.59 PM

Family Room-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.10 PM

Family Room-After

Screen Shot 2017-07-07 at 8.53.40 PM

Family Room-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.41 PM

Family Room-After

Screen Shot 2017-07-07 at 9.19.17 PM

Family Room Concept-3D View

Multi-Functional Laundry Room

Redesigning a laundry room may seem like an insignificant project, but this one was certainly complex. The homeowner had a lot of “must-have’s” on her wish list, and we were able to creatively arrange them into one small space. The room is 7’4” by 8’10” and includes a dryer, washer, sink, clothes line, bench, folding table, toilet, multiple laundry baskets, cubbies, and cabinets. Let’s first go through these practicalities and then I’ll give an overview of the design.

before 2 copy

Before

before 3 copy

Before

before

Before

 

The owner of this home recently installed a backyard pool, but because the first floor powder room is on the other side of the house, she hoped to make a toilet more accessible for swimmers. We moved over the original door opening so as to install a pocket door, creating privacy for the bathroom function while saving space by not having to accommodate a door swing. Adjacent to the toilet is the folding table where laundry baskets fit snugly underneath. Included in this table is a drawer that serves as a dryer for delicate clothing. (Nice that you can hide those “unmentionables” while they’re drying, right?)  Between this table and the far wall, is a bench with cubbies underneath–great for putting on winter boots. Directly across the room the dryer is stacked over the washer and a cabinet is included above. Next to this is a serviceable farm sink, with a skirt to soften the hard lines of the room, and hide more “stuff”.  In the last corner of the room is a full height cabinet with a built-in vacuum duct underneath, completing this multi-functional space.

DSC_0021

After

DSC_0024

After

DSC_0027

After

Given the dense and dual nature of the room, we had to think creatively to make it more than just practical. Some design features we added are crown molding around the cabinets, porcelain floor tiles, and a backsplash above the sink.  The walls were painted a soft green and the cabinets stained gray, which both compliment the leathered granite counter-tops. The gray also blends nicely with the washer/dryer.  This room serves as an entry to the backyard, a laundry room, a storage room, and a bathroom. It is attractive, orderly, and modern with many homey final touches.

Cabinets and carpentry by the Renovo Group.

DSC_0030

After

Floor Plan

 

Historic house discovers new world

  It’s hard to explain the feeling you get as you turn off the main road, and start winding down the narrow, tree-lined, Chester County back road until you reach the clearing that is part of this amazing historic property. … Continue reading

Striking a Balance

When McGrath Interiors began this project on a two-year old home in West Chester, the first impression I got was that there was a dichotomy between the formalness of the house, and the relaxed, updated feel that the clients wanted … Continue reading

Completed “hardwood” project

This project has been completed for a while now, but having the discipline to post pictures and job details is something I need to work on.  The before pictures of this family room in a West Chester home show brick arches … Continue reading

Master Bedroom with style

Coming in on the tail end of a project to finish off a room with details can sometimes be a challenging task, but in this case my job was made easy.  Working with Eric from Clerestory Construction, the clients had already … Continue reading

Refreshing a living room

I always recommend that people live in their new house for awhile before making any design decisions.  This gives them time to see how they actually use the different spaces, what rooms get sunlight when, and where they gather when they entertain.

When the owners of this home moved in about a year ago, the “formal” living room was not given much attention.  They decided that this room would be a sitting room, but definitely not too formal.  The furniture we chose is comfortable, and the light colored fabric lends itself well to the casual feel of the space and keeps it airy.  We chose a light, gauzy fabric for the windows, which comes “pre-wrinkled” to continue with the theme.

 

LR Before

LR After

LR After-Chairs

Keeping it simple

This West Chester dining room had a traditional/formal feel from the previous homeowner, which didn’t suit the style of my clients.  They wanted a more relaxed, yet elegant feel that would work well with their beautiful table and chairs.  We changed out the chandelier to one with wrought iron and wavy glass, painted the walls in a base of dark brown and glazed it with a subtle copper metallic finish.  The  windows were framed with simple panels made out of a beautiful linen blend with taupe embroidery.  Artwork and accessories were redone, but kept to a minimum to allow the focus  to remain on the few beautiful elements, and the people that will use the room.

Dining Room-Before

Dining Room-Before

Dining Room-After

Dining Room-After

Serving piece

Serving piece

Panel fabric detail

Panel fabric detail

DSC_0001

DSC_0008

Restaurant Redesign

Accent wall

Accent wall

Before

Before

Arch

After (Stone arch)

When the owners of Fellini Cafe selected me to design their new West Chester, PA location, I was excited to have the opportunity, and we got started immediately.  Demo work had already begun, and the owners had plans to add columns and arches clad in stone veneer, but needed design direction for everything else.  The floor would remain, but the colors of the walls, trim, and ceiling needed to change from the blue and yellow greek theme, to something much more subdued.  Even though this is a casual dining Italian restaurant, they did not want the decor to be too busy, but rather wanted visual clarity with a warm, welcoming atmosphere conducive to experiencing an enjoyable meal out.

A key design decision was to paint the ceiling a dark color to make it recede as much as possible, and also make the grid less obvious.  The ceiling, trim, and furniture are all a dark brown, although of varying shades.  Another important design component is the accent wall, done in a rich rusty red, in order to play off of the warm hues in the stone and also add warmth and color to the large space.  The remaining walls were painted a warm neutral, providing the perfect background for some interesting decorative pieces.

With plenty of space to dine comfortably, patrons will hopefully find the atmosphere as appetizing as their food!

Hostess stand

Hostess stand

Stone detail

Stone detail

Targeted changes with big impact in Chester County home

Master Bedroom After

Master Bedroom After

When I started working on this project in West Chester, the clients had requested that we work on a few areas of their home at a time, and use their budget as judiciously as possible to change and update the selected spaces.  As I got to know them, I learned that the tastes of this couple were somewhat disparate–he likes a traditional style, while she is drawn to things that are more modern looking.  That challenged me to figure out how to make them both happy, and achieve spaces that are great looking and functional.

Sink Before

Master Bath Vanity Before

Shower Before

Shower Before

We started with the Master Bath, which had a very large tub, a double vanity and a lot of tile, all of which were to remain.  The clients definitely wanted to change out the wallpaper and window treatment, and address the shower area.  Plans for that area were drawn up, and the concept is shown below.

Shower Concept

Shower Concept

Once we decided on a color direction, we selected a beautiful paper with a metallic floral design for the walls.  The soft blue-gray gives the room a touch of color, the larger pattern suits the size of the space, and the metallic taupe gives the room a slightly more glamorous feel.  New crown molding helps to give a more finished look.  The new light fixtures also have a more modern and sophisticated feel.  The husband, an accomplished craftsman, created the paneling above the mirror.  The shower was in need of repair, and the clients had asked that we make it larger if possible by removing the corner build-out, which may or may not have had mechanical “stuff” behind it.  Turns out that it did, but we were still able to make the shower larger, and add the bench, which was a high priority for the wife. The tile was chosen to blend with the existing tile, while not highlighting its rose tones.  The border is a nice way to break up the field of tile and add another contemporary design element.  Clear glass doors also help to make the whole area feel more open.

Vanity After

Vanity After

New vanity light fixture

New vanity light fixture

Shower AfterShower After

Shower bench/tile detail

Shower bench/tile detail

For the Master Bedroom, I suggested new carpeting, window treatments and bedding to update the space.  We worked with the existing neutral wallpaper and furniture, using the blue color from the bathroom as a starting point for the color palate.  The carpet pattern is subtle, but definitely modern.  It adds just a bit more design interest than a plain cut pile does, and provides a good background for everything else we wanted to do in the room.  The comforter was custom made out of a Robert Allen fabric.  By changing out the valances for panels, we achieved a warmer, more lush look for the room.  Chocolate brown provides visual contrast and breaks up the blue on the panels and on the bed with the throw pillows.  A new bench with a sharp striped fabric is both beautiful and practical.

Master Bedroom Before

Master Bedroom Before

Master Bedroom After

Master Bedroom After

Pillow and window treatment detail

Pillow and window treatment detail

Stripe on bench with comforter fabric

Stripe on bench with comforter fabric

In the family room, there were new window treatments, soft crimson walls and an area rug, but the clients wanted help pulling the rest of the room together.

Family Room before

Family Room before

We re-covered the existing sofa in a beautiful, gold chenille fabric.  We also replaced the blue leather chairs with rich brown ones, and brought in an over-sized, inlaid cocktail table that would be serviceable to all of those pieces.  Its style is traditional, but the finish is so distressed that it doesn’t look formal.  Two other reading chairs were added to give the couple a comfortable place to read in the sun.  New lamps and accessories rounded out the transformation, and now this lovely couple is enjoying and appreciating all of the changes–my absolute favorite part of the project!

Family Room After

Family Room After

Leather chairs

Leather chairs

Cocktail table detail

Cocktail table detail

Reading chairs

Reading chairs