“Game of Thrones” in your Kingdom?

Step into a world of of mystic intrigue…descending a flight of stairs, you are led into an old-world room where you find a crowd gathered by a fireplace and a full bar.  As you move forward, you are enveloped by … Continue reading

Big changes, dramatic results

We’ve just completed the first phase of this renovation in West Chester, and I’m excited to share the changes so far.  In the foyer, we went big and bold with a new, 60″ diameter light fixture in crystal and nickel.  To add to the drama, we painted the walls a medium green/gray, added a beefy crown molding and decorative boxes with a silvery damask paper inside.  We will finish off the space with a silver-leafed chest and a new rug.  (Will post when the chest comes in).

Screen Shot 2017-07-07 at 8.54.19 PM

Foyer-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.50.13 PM

Foyer-After

 

In the family room, we added a window to balance the architecture.  We modernized the fireplace by removing the raised hearth and installing stone from floor to ceiling.  We added a beam to the ceiling, and replaced the fan with a simple chandelier.  The large wall was outfitted with large boxes and a gray linen paper.  Simple, sheer blue/gray drapes were hung to soften the look and make the room more cozy.  Our plan is to fill the room with new furniture pieces that better fit the size of the space.

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.59 PM

Family Room-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.10 PM

Family Room-After

Screen Shot 2017-07-07 at 8.53.40 PM

Family Room-Before

Screen Shot 2017-07-07 at 8.52.41 PM

Family Room-After

Screen Shot 2017-07-07 at 9.19.17 PM

Family Room Concept-3D View

Multi-Functional Laundry Room

Redesigning a laundry room may seem like an insignificant project, but this one was certainly complex. The homeowner had a lot of “must-have’s” on her wish list, and we were able to creatively arrange them into one small space. The room is 7’4” by 8’10” and includes a dryer, washer, sink, clothes line, bench, folding table, toilet, multiple laundry baskets, cubbies, and cabinets. Let’s first go through these practicalities and then I’ll give an overview of the design.

before 2 copy

Before

before 3 copy

Before

before

Before

 

The owner of this home recently installed a backyard pool, but because the first floor powder room is on the other side of the house, she hoped to make a toilet more accessible for swimmers. We moved over the original door opening so as to install a pocket door, creating privacy for the bathroom function while saving space by not having to accommodate a door swing. Adjacent to the toilet is the folding table where laundry baskets fit snugly underneath. Included in this table is a drawer that serves as a dryer for delicate clothing. (Nice that you can hide those “unmentionables” while they’re drying, right?)  Between this table and the far wall, is a bench with cubbies underneath–great for putting on winter boots. Directly across the room the dryer is stacked over the washer and a cabinet is included above. Next to this is a serviceable farm sink, with a skirt to soften the hard lines of the room, and hide more “stuff”.  In the last corner of the room is a full height cabinet with a built-in vacuum duct underneath, completing this multi-functional space.

DSC_0021

After

DSC_0024

After

DSC_0027

After

Given the dense and dual nature of the room, we had to think creatively to make it more than just practical. Some design features we added are crown molding around the cabinets, porcelain floor tiles, and a backsplash above the sink.  The walls were painted a soft green and the cabinets stained gray, which both compliment the leathered granite counter-tops. The gray also blends nicely with the washer/dryer.  This room serves as an entry to the backyard, a laundry room, a storage room, and a bathroom. It is attractive, orderly, and modern with many homey final touches.

Cabinets and carpentry by the Renovo Group.

DSC_0030

After

Floor Plan

 

The versatility of window treatments

Screen Shot 2017-04-07 at 4.46.07 PM

Before

 

DSC_0005

Before

 

 

 

 

 

 

 

 

This week, we installed new drapes in this Chester Springs master bedroom.  The existing silk drapes, while very pretty, did not add any oomph to the room, and they also didn’t block out the light for better sleeping.  Additionally, because of the strong southern exposure, the sun had deteriorated the fabric in some spots.

The new drapes are blackout lined, they are decorative when opened or closed, and they also block drafts in the winter (or strong light in the summer) which is a nice bonus.   We chose a current, large-scale pattern to add more visual interest to the room.  The solid banding is a nice accent, and will stand up to wear from the client’s dogs rubbing up against them.

We offer many options for window coverings, but I highly recommend a blackout-lined drape for a bedroom.  Other clients just rave about the darkness they can achieve.  Great for people that want to sleep in, or those that work nights and sleep during the day.

DSC_0008

After

DSC_0015DSC_0016

Historic house discovers new world

  It’s hard to explain the feeling you get as you turn off the main road, and start winding down the narrow, tree-lined, Chester County back road until you reach the clearing that is part of this amazing historic property. … Continue reading

Striking a Balance

When McGrath Interiors began this project on a two-year old home in West Chester, the first impression I got was that there was a dichotomy between the formalness of the house, and the relaxed, updated feel that the clients wanted … Continue reading

Completed “hardwood” project

This project has been completed for a while now, but having the discipline to post pictures and job details is something I need to work on.  The before pictures of this family room in a West Chester home show brick arches … Continue reading

Master Bedroom with style

Coming in on the tail end of a project to finish off a room with details can sometimes be a challenging task, but in this case my job was made easy.  Working with Eric from Clerestory Construction, the clients had already … Continue reading

Simple Window Treatment Options

Faux Roman Shade

Faux Roman Shade

This breakfast nook area faces South, and the client wanted to finish off the space with a decorative treatment, have a way to block the sun when it was too hot, as well as have the option of privacy at night.  I love the idea of cordless Roman shades (below), but the window was too wide to be able to have that function with just one shade, so we had the top treatment made, and put simple spring-roller shades underneath for a clean look.  The roller shades come in many different fabrics and various degrees of translucency and are very well priced.  They are a great option, and seem to be making a comeback!

Cordless Roman-up

Cordless Roman-up

Cordless Roman-Down

Cordless Roman-Down

Faux Roman with roller shades underneath

Faux Roman with roller shades underneath

Bold, fresh colors update an orthodontist’s office

Reception Desk-Before

Reception Desk-Before

Reception Desk-After

Reception Desk-After

This orthodontist’s office in West Chester is really in a great space. There are huge windows in the waiting area, and lots of natural light throughout most of the office. The curved reception desk  makes a statement when you first enter, and much of the furnishings were able to be reused in updating the look of the spaces. What the clients requested was to update the whole color scheme with bold, bright colors and to make it fun and interesting for the majority of their patients–kids and teens.

The wood floor was relatively new and would remain intact. We decided to cover all of the wood trim and doors with a dark gray paint, resurface the reception desk with a splash of fuchsia, and paint the window trim teal. The new carpet reflected some of these colors in a more subdued scheme, and the majority of the walls received a new, cream strie wallpaper while feature walls received an apple-green chevron patterned paper. The clients wanted to change out their bulletin boards where they displayed pictures of their patients, with an entire wall of magnetic chalkboard paint to give the wall more flexibility with placement and design.  For artwork, the clients wanted to use prints from local artists in teal frames to add interest and color.  The clients are very happy with the way their project turned out, but the most important opinions come from the patients, and word is that they really like the new look!

Kids nook-before

Kids nook-after

Kids nook-after

Waiting Area

Waiting Area

Treatment Room

Treatment Room

Brushing station-before

Brushing station-before

Brushing station-after

Brushing station-after

Bulletin Board-before

Bulletin Board-before

Magnetic paint wall-after

Magnetic paint wall-after

Artwork

Artwork

Reception area showing new carpet

Reception area showing new carpet